Basisopleiding Integrative Medicine* en leefstijlgeneeskunde 2019-2020

Beweeg mee in de richting van een integrale gezondheidszorg: meer mogelijkheden, meer samenwerking en een bredere kijk. Goede zorg voor de patiënt én goede zorg voor de arts.

Van ziektezorg naar gezondheidszorg: de arts als coach, de mens als één geheel, gezondheidsbevordering, leefstijlgeneeskunde en uitbreiding van wetenschappelijk onderbouwde behandel- en verwijsmogelijkheden.

Op 7 september 2019 gaat de nieuwe opleiding van start met een introductiedag.

De Basisopleiding Integrative Medicine (IM) van de Academy for Integrative Medicine (AIM) leidt op in de theorie, wetenschap en praktijk van Integrative Medicine en leefstijlgeneeskunde, motivational interviewing en coaching, met onderbouwing vanuit de systeembiologie.

De minimumeis om de opleiding te mogen starten is het doctoraalexamen/master geneeskunde, tandheelkunde of een apothekersdiploma.

Na afronding van de basisopleiding voldoet de cursist aan de ‘Eindtermen’ voor deze opleiding.

Redenen om de opleiding te volgen:

  • Een veelzijdige opleiding met hoogwaardige docenten en de nieuwste academische inzichten
  • Leren coachen van de patiënt
  • Diverse velden binnen de geneeskunde leren verbinden
  • Ruimte voor professionele en persoonlijke ontwikkeling
  • Succesvolle afronding geeft de aantekening Integrative Medicine en leefstijlgeneeskunde.
  • Het volgen van de opleiding is één van de voorwaarden voor toegang tot het lidmaatschap van de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG)
  • Na deze basisopleiding zijn er mogelijkheden zich verder te specialiseren in Integrative Medicine, leefstijlgeneeskunde of een van de aanvullende behandelmethoden.

Docenten
Hoogleraren vanuit verschillende specialismen en artsen vanuit diverse vakrichtingen, waaronder docenten van het AMC, het UMC, het UMCG en het LUMC.
O.a. prof. Hanno Pijl, prof. Frits Muskiet, prof. Dirkjan van Schaardenburg, prof. Carlo Leget, dr. Bram Tjaden, dr. Remko Kuipers, Ines von Rosenstiel (kinderarts IM), Marjan Meddens (huisarts IM) en Babette Blokhuis (huisarts IM).

De volgende data kunnen nog wijzigen. 

Data Basisopleiding Integrative Medicine en leefstijlgeneeskunde
Blok 1.

Zaterdag 7 september 2019             Introductiedag
Blok 2.
Vrijdagavond 25 oktober 2019          Kennismakingsavond
Zaterdag 26 oktober 2019           
Blok 3.
Vrijdagavond 22 november 2019
Zaterdag 23 november 2019         
Blok 4.
Vrijdagavond 13 december 2019   
Zaterdag 14 december 2019         
Blok 5.
Vrijdagavond 10 januari 2020       
Zaterdag 11 januari 2020            
Blok 6.
Vrijdagavond 7 februari 2020      
Zaterdag 8 februari 2020            
Blok 7.
Vrijdagavond 6 maart 2020         
Zaterdag 7 maart 2020               
Blok 8.
Vrijdagavond 3 april 2020           
Zaterdag 4 april 2020                
Blok 9.
Vrijdagavond 8 mei 2020         
Zaterdag 9 mei 2020                 
Blok 10.
Vrijdagavond 5 juni 2020            
Zaterdag 6 juni 2020               
Examen
Zaterdag 27 juni 2020

Introductiedag 7 september 2019
De introductiedag van zaterdag 7 september is de eerste lesdag van de opleiding maar kan ook los gevolgd worden als nascholingsdag (waar accreditatie voor wordt aangevraagd). Tijdens deze dag wordt er al veel kennis overgedragen en tevens uitleg gegeven over de opleiding, zodat u kunt ervaren of het curriculum bij u past.

Geschatte studiebelasting
Naast de hierboven genoemde data en twee stagedagen is de studiebelasting ongeveer drie uur zelfstudie per week.

Accreditatie
Voor de meeste zaterdagen wordt accreditatie aangevraagd bij KNMG Cluster 1 en diverse beroepsverenigingen, zoals de AVIG en NVAA.

Locatie
De opleiding vindt plaats in Conferentiecentrum Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Dit conferentiecentrum is een voormalig klooster waar je werkelijk tot rust kunt komen, zodat er ruimte is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.  

Studiekosten
De studiekosten bedragen € 2.950,-, inclusief inschrijfgeld, tien lesdagen, negen lesavonden, twee stagedagen en het afsluitende examen. In het inschrijfgeld zijn de syllabi, koffie, thee en lunch inbegrepen.
De overnachtingen zijn niet inbegrepen, vraag naar de kortingscode om de meest voordelige overnachtingsprijs te boeken.

Minimumaantal deelnemers
Het minimumaantal deelnemers bedraagt 24 personen. Indien dit aantal niet wordt gehaald, zal nader bekeken worden of de opleiding doorgang kan vinden.

Algemene voorwaarden:
De algemene voorwaarden van de AIM zijn van toepassing op deze opleiding. 

Referenties
De eerste vijftig artsen hebben de opleiding al succesvol afgerond. Hieronder treft u een aantal reacties.

‘De Academy for Integrative Medicine is een opleiding voor artsen die hun patiënten meer willen bieden dan een 'quick fix'. Het leert je hoe je leefstijlgeneeskunde kan toepassen in de praktijk en je maakt kennis met complementaire geneeskunde. Zo krijg je een bredere kijk op ziekte en gezondheid en kan je patiënten beter begeleiden om zichzelf te genezen. Dat is dankbaar werk, zowel voor arts als patiënt.’

'Na ieder weekend kom je weer volop inspiratie thuis. Deze opleiding is een echte aanrader als je als arts je horizon wil verbreden, voor de groei en ontwikkeling van jezelf en van de veranderende gezondheidszorg, samen met een groep enthousiaste collega's.'

De Academy for Integrative Medicine is hét opleidingsinstituut voor artsen in Nederland op het gebied van Integrative Medicine en Leefstijl. 

*Definitie Integrative Medicine

© 2018 Academic Consortium for Integrative Medicine & Health, een samenwerkingsverband van meer dan zeventig academische centra in de Verenigde Staten, waaronder Yale, Harvard en Stanford:

Integrative medicine and health reaffirms the importance of the relationship between practitioner and patient, focuses on the whole person, is informed by evidence, and makes use of all appropriate therapeutic and lifestyle approaches, healthcare professionals and disciplines to achieve optimal health and healing.

Dr. Rogier Hoenders geeft hiervan in zijn proefschrift Integrative Psychiatry; Conceptual foundation, implementation and effectiveness (Groningen 2014) de volgende vertaling: ‘Integrale geneeskunde (1) stelt de therapeutische relatie tussen patiënt en hulpverlener centraal, (2) kijkt naar de gehele mens, (3) maakt op basis van wetenschappelijk onderzoek gebruik van alle geschikte therapeutische (en leefstijl)benaderingen, zorgprofessionals en disciplines, om zo (4) tot optimale gezondheid en optimaal herstel te komen.’

De AIM is CRKBO gecertificeerd. Wij zijn daarom vrijgesteld van BTW. 

Voor meer informatie of interesse in deze opleiding kunt u contact opnemen met ons via . De inschrijvingen voor het nieuwe studiejaar zullen binnenkort op de website worden geopend.