Opleiding Integrative Medicine en Leefstijlgeneeskunde 2025-2027

Start: 6 september 2025

De academische Opleiding Integrative Medicine (IM) en Leefstijlgeneeskunde van de AIM leidt op in de theorie én praktijk van Integrative Medicine en Leeftijlgeneeskunde met onderbouwing vanuit de medische wetenschap, de systeembiologie en diverse gezondheidsbevorderende concepten.

De opleiding duurt twee jaar. 

Ieder jaar bestaat uit 10 blokken met twee lesdagen (vrijdagavond en zaterdag) live op locatie.
Het eerste jaar wordt afgesloten met een toets, het tweede en daarmee de volledige opleiding, met een examen. Met het succesvol afronden van de opleiding  
kan men zich "Arts voor Integrale Geneeskunde en Leefstijlgeneeskunde" noemen en als zodanig binnen het eigen werkveld optreden. 


Accreditatie voor de (meeste) zaterdagen van de lesdagen wordt aangevraagd bij KNMG/AbSg, AVIG en NVAA.
Tevens is de opleiding bij de KABIZ geaccrediteerd. 

Om te worden toegelaten wordt vereist dat de deelnemer basisarts is of student geneeskunde in de masterfase. 

Studiebelasting

Live: 10 lesblokken per studiejaar op locatie.

Thuisstudie: ca. drie uur zelfstudie per week.

Lestijden

Vrijdag: 19.30-21.30 uur
Zaterdag: 08.00-17.00 uur

Locatie

De opleiding vindt (grotendeels) plaats in Conferentiehotel Woudschoten te Zeist.
Woudschoten ligt midden in de bossen en dat voelt u al vanaf het moment dat u aan komt rijden, er heerst een oase van rust.

Docenten

Hoogleraren vanuit verschillende specialismen en artsen vanuit diverse vakrichtingen waaronder docenten van het Radboudumc, het AMC, het UMC, het UMCG, de Roosevelt Academy Middelburg en het LUMC.

O.a. prof. dr. Hanno Pijl, prof. dr. Frits Muskiet, prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg, dr. Remko Kuipers,  dr. Herman van Wietmarschen, dr. Rogier Hoenders, dr. Věra Novotný, drs. Ines von Rosenstiel, lector dr. Erik Baars, drs. Karin Pijper, prof. dr. Renger Witkamp, dr. ir. Esther van de Wall, prof. dr. Leonard Hofstra, Pim van Lommel, prof. Pierre Capel,  drs. Karin van Velthoven.

Studiekosten

De kosten worden later bekendgemaakt.

Leerplein

Alle studenten krijgen toegang tot het online Leerplein van de AIM. Via het Leerplein wordt alle benodigde informatie tav de opleiding gedeeld, zoals het detail programma per blok, informatie over de docenten,  evt. huiswerk, etc. 

Studiegids

De studiegids zal in het voorjaar van 2025 beschikbaar komen. 

Het programma *)

Eerste jaar

Blok 1
6 september 2025
Introductiedag Integrative Medicine en Leefstijlgeneeskunde
Blok 2
26 en 27 september 2025
Practice based Integrative Medicine
Blok 3
31 okt en 1 nov 2025
 Leefstijlgeneeskunde I: beweging, ademhaling en slaap
Blok 4
12 en 13 december 2025
 Leefstijlgeneeskunde II: voeding, fysiologie en preventie
Blok 5
9 en 10 januari 2026
 Leefstijlgeneeskunde III: Leefstijl als medicijn
Blok 6
6 en 7 februari 2026
 Leefstijlsgeneeskunde IV: stressmanagement, zingeving en spiritualiteit
Blok 7
13 en 14 maart 2026
 Systeembiologie en traditionele behandelmethoden TCM/acupunctuur
Blok 8
10 en 11 april 2026
 Introductie in de homeopathische geneeskunde
Blok 9
8 en 9 mei 2026
 Integrale Geneeskunde in de antroposofische (huis)artsenpraktijk
Blok 10
5 en 6 juni 2026
 Evaluatie, implementatie en netwerk, Integrale behandelrichtlijnen
 4 juli 2026 Toets

Tweede jaar

Blok 1
september 2026
Salutogenese en fysiologie
Blok 2
oktober 2026
Microbioom en gezondheid
Blok 3
november 2026
Metabool syndroom
Blok 4
december 2026
Hormonen
Blok 5
januari 2027
Low grade inflammation en oxidatieve stress
Blok 6
februari 2027
Immuunsysteem, allergiën en auto-immuunziekten
Blok 7
maart 2027
 Verdieping Integrale psychiatrie
Blok 8
april 2027
Epigenetica en oncologie
Blok 9
mei 2027
 Bewustzijn, spiritualiteit en verbinding
Blok 10
juni 2027
 Integratie 'Leefstijl als Medicijn' - Individueel OntwikkelingsPlan (IOP) en praktijk
 juli 2027 Examen

*) Programma onder voorbehoud van wijzigingen

 467 artsen opgeleid sinds 2015 

Wetenschappelijk onderbouwd

Ervaar lichaamsgerichte technieken

Veelgestelde vragen

Is het erg als ik een keer een les mis?

De AIM hanteert een aanwezigheidsplicht van 80%. Dit betekent dat er in totaal 2 zaterdagen en 1 vrijdagavond gemist kan worden. 

De gemiste lezingen kunnen achteraf via ons online Leerplein worden teruggekeken.

Ik ben geen arts, kan ik toch deelnemen?

Vereiste voor de opleiding is dat de deelnemer een arts, apotheker of tandarts is. Daarnaast. is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor artsen in opleiding. 


De zaterdagen van de opleiding worden aangeboden als losse nascholingsdag en zijn op deze manier los te boeken zonder vereiste vooropleiding. 


We onderzoeken de mogelijkheden om een speciale opleidingvte starten voor Verpleegkundig specialisten en physician assistants. Binnenkort volgt hierover meer informatie. U kunt zich hier als belangstellende opgeven, dan blijft u per email op de hoogte.

Hoe ziet een opleidingsweekend eruit?

Tijdens het eerste jaar zal een groot deel van de lessen worden gegeven in de vorm van interactieve colleges. De docenten zijn hoogleraren vanuit verschillende specialismen en artsen vanuit diverse vakrichtingen. 

Daarnaast zullen zowel het eerste jaar als tijdens het tweede jaar op de zaterdagochtenden ervaringsgerichte workshops gegeven worden tijdens het heal the healer traject. Hiermee wordt aandacht besteed aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de deelnemer, met oefeningen en allerlei workshops waarbij steeds een ander aspect van de integrale geneeskunde aan bod komt. Zo kan in de breedste zin kennis gemaakt worden met verschillende therapieën, methoden en toepassingen die het zelfherstellend vermogen stimuleren. Door de workshops aan den lijve te ervaren krijgt de deelnemer meer inzicht in de mogelijkheden die deze toepassingen kunnen bieden ter aanvulling op de behandeling. 


Overnachten

Het is mogelijk om van vrijdag op zaterdag te overnachten op de les locaties. Deze overnachtingen zijn niet inbegrepen. Wel bieden de les locaties een kortingscode aan voor studenten van de opleiding.

Waaruit bestaat de zelfstudie?

Voorafgaande aan elk blok zijn er literatuurstukken en/of videos om voor te bereiden. Daarnaast kent de opleiding een paar opdrachten.


Posteropdracht

Tijdens het eerste jaar van de opleiding bestuderen de deelnemers met elkaar NHG- standaarden of specialistische richtlijnen van veel voorkomende aandoeningen om deze zo mogelijk uit te breiden met wetenschappelijk onderbouwde aanvullende methoden. Op de laatste dag van het eerste jaar worden deze ‘integrale richtlijnen’ groepsgewijs gepresenteerd.


Stageopdracht

De deelnemer loopt tijdens de opleiding twee dagen stage bij een ervaren IM-arts/specialist. Hiervan wordt een kort verslag gemaakt met gestructureerde vragen en opdrachten. 


Integrale casus

De deelnemer neemt zelfstandig een integrale anamnese af bij een patiënt en maakt hiervan een helder verslag met diagnoses en een integraal behandelplan. 

Kan ik na de opleiding een eigen praktijk starten?

Ja, dat kan.
In het tweede jaar worden verschillende tools en handvatten aangereikt voor het implementeren van de opgedane kennis in de huidige werkplek en het opzetten van een eigen praktijk.

Worden mijn consulten vergoed door de zorgverzekering?
De KABIZ registratie bij de BLCN stelt afgestudeerden in staat om de AGB zorgverlenerscode voor leefstijlcoaches aan te vragen. Deze code is essentieel voor het officieel uitoefenen van het beroep van leefstijlcoach binnen de zorgsector, ze worden erkend en kunnen een vergoeding krijgen voor hun leefstijlconsulten vanuit de basisverzekering (gecombineerde leefstijl interventie GLI). 

Afgestudeerden die zich aansluiten bij de AVIG kunnen een vergoeding krijgen voor hun consulten vanuit de aanvullende verzekering. Meer informatie hierover vind je op de website van de AVIG.
Krijg ik accreditatiepunten?
Voor alle zaterdag lezingen wordt er accreditatie aangevraagd. De AIM doet dit bij 4 verschillende instituten, waarbij de KABIZ accreditatie heeft verleend voor de volledige opleiding. Hieronder is meer te lezen over iedere instantie.

AbSg
Voor ieder opleidingsweekend vragen wij accreditatie aan bij het Accreditatiebureau voor Sociale geneeskunde. Zij verlenen gemiddeld 3-4 punten per zaterdag. Artsen mogen een kwart van hun benodigde accreditatiepunten voor herregistratie behalen met nascholingen die zijn goedgekeurd door andere specialismen. Het limiet kan mogelijk per beroepsvereniging verschillend zijn, raadpleeg hiervoor je eigen vereniging.

AVIG 
Voor ieder opleidingsweekend vragen wij accreditatie aan bij de Artsenvereniging Integrale Geneeskunde. Zij verlenen gemiddeld 3-4 punten per zaterdag.

De ‘Aantekening’ die men na afronding van het eerste studiejaar mag hanteren, houdt in dat men binnen de eigen praktijk in staat is adviezen te geven op het gebied van integrale geneeskunde en leefstijlgeneeskunde. 
Alle studenten van de AIM kunnen algemeen lid worden van de AVIG. Hierbij worden de consulten echter nog niet vergoed en is de arts ook nog niet aangesloten bij geschilleninstantie SGCIG.

Volledig registerlid worden kan na afronding van het tweede jaar waarmee de titel ‘Arts voor integrale geneeskunde en leefstijlgeneeskunde’ wordt behaald. (De Engelse benaming is: Medical Doctor for (of ‘specialized in') Integrative Medicine and Lifestyle Medicine.)

Alle lidmaatschapsvormen van de AVIG staan duidelijk in een kort overzicht op de website https://avig.nl/lidmaatschap/.

NVAA 
Voor ieder opleidingsweekend vragen wij accreditatie aan bij de Nederlandse Vereniging voor Antroposofische Artsen. Zij verlenen gemiddeld 2-4 punten per zaterdag.

KABIZ
Voor de studenten die sinds 2023 de tweejarige opleiding van de Academy for Integrative Medicine (AIM) hebben afgerond hebben wij een mooie mijlpaal bereikt. De Kabiz heeft de accreditatie voor onze tweejarige opleiding toegekend. Dankzij deze accreditatie kunnen deze afgestudeerden nu - naast het lidmaatschap van de Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde (AVIG) - ook lid worden van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN).

De registratie bij de BLCN biedt aanzienlijke voordelen voor onze alumni. Het stelt hen in staat om de AGB zorgverlenerscode voor leefstijlcoaches aan te vragen. Deze code is essentieel voor het officieel uitoefenen van het beroep van leefstijlcoach binnen de zorgsector, ze worden erkend en kunnen een vergoeding krijgen voor hun leefstijlconsulten vanuit de basisverzekering (gecombineerde leefstijl interventie GLI).

De accreditatie door de Kabiz en de mogelijkheid om lid te worden van de BLCN markeren een belangrijke stap in de professionalisering van de artsen die zijn opgeleid aan de AIM. Het biedt de afgestudeerden een solide basis voor een succesvolle carrière in het integrale veld, waarbij zij een bijdrage kunnen leveren aan het bevorderen van een gezonde leefstijl bij hun patiënten.
Kan ik lid worden van de AVIG?
Alle studenten van de AIM kunnen algemeen lid worden van de AVIG. Hierbij worden de consulten echter nog niet vergoed en is de arts ook nog niet aangesloten bij geschilleninstantie SGCIG.

Volledig registerlid worden kan na afronding van het tweede jaar waarmee de titel ‘Arts voor integrale geneeskunde en leefstijlgeneeskunde’ wordt behaald. (De Engelse benaming is: Medical Doctor for (of ‘specialized in') Integrative Medicine and Lifestyle Medicine.)

Alle lidmaatschapsvormen van de AVIG staan duidelijk in een kort overzicht op de website https://avig.nl/lidmaatschap/.

Registreren als belangstellende

De inschrijving voor de twee-jarige opleiding zal rond april/mei 2025 worden geopend.
Heeft u belangstelling? Dan kunt u zich hier alvast als belangstellende registreren.
Belangstellenden krijgen per email bericht zodra de inschrijving voor de opleiding wordt geopend.

Wat deelnemers zeggen

‘De Academy for Integrative Medicine is een opleiding voor artsen die hun patiënten meer willen bieden dan een 'quick fix'. Het leert je hoe je leefstijlgeneeskunde kan toepassen in de praktijk en je maakt kennis met complementaire geneeskunde. Zo krijg je een bredere kijk op ziekte en gezondheid en kan je patiënten beter begeleiden om zichzelf te genezen. Dat is dankbaar werk, zowel voor arts als patiënt.'

'In de huidige (o.a. ongezonde voeding / stressvolle) maatschappij kan een holistische blik in élke spreekkamer niet meer ontbreken.'

'Het is een hele fijne verbreding van ons vak, geeft inzicht in andere behandelingen en maakt je bewust van het arts zijn en het belang ervan, wat de basis is. Dat is iets wat ik andere artsen ook zou gunnen :) breder kijken en toepassen in de praktijk. '