Academy for Integrative Medicine

Komende nascholingen

Nascholing

8 maart 2025 - 10:00-17:00u
Nascholing  "Traditionele behandelmethoden TCM/acupunctuur"

​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Tijdens deze nascholing maakt u kennis met de fundamenten, methoden, mogelijkheden en grenzen van de Traditional Chinese Medicine (TCM) en acupunctuur die als complementaire behandelvormen binnen de Integrative Medicine vallen. De dag begint met een verkenning van de basisprincipes van TCM, waaronder acupunctuur, de 5 elementen, fytotherapie en voeding. In plaats van alleen de oorzaak van een klacht te onderzoeken, richt TCM zich op de onderliggende verbanden tussen verschillende symptomen. De oorsprong van acupunctuur, de wetenschappelijke onderbouwing van medische acupunctuur en de verschillende westerse toepassingen worden uitgebreid besproken. Door middel van casuïstiek en demonstraties wordt getoond hoe acupunctuur effectief kan worden geïntegreerd in de (huis)artsenpraktijk. De nascholing sluit af met een kringgesprek, waarbij deelnemers eigen casuïstiek kunnen inbrengen. Door objectief inzicht te krijgen in de indicaties voor deze behandelmethoden, kunnen artsen een weloverwogen beslissingen nemen over het welzijn van de patiënt en mogelijke doorverwijzingen naar andere TCM-behandelaars.

Nascholing

8 maart 2024 - 10:00-17:00u 
Nascholing  "Verdieping integrale psychiatrie"
​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Tijdens deze nascholing neemt de deelnemer kennis van recente ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg. Nieuwe initiatieven worden besproken evenals mogelijkheden om het huidige gezondheidszorgsysteem te vernieuwen ten behoeve van een veerkrachtige publieke gezondheid. Onderzoek naar ‘turning points’ bij de behandeling van psychiatrische klachten maakt inzichtelijk dat het van belang is om al zo vroeg mogelijk in het behandelingsproces op zoek te gaan naar deze mogelijke ‘turning points’ voor de patiënt. De deelnemer maakt kennis van integrale psychiatrie en de mogelijke toepassing van mind-body medicine tijdens psychiatrische behandeling. Leefstijl heeft grote invloed op de geestelijke gezondheid, er wordt een relatie gelegd met het microbioom. Om een theoretisch kader te scheppen wordt de werking van neurotransmitters en het brein uitgelegd.
Nascholing

12 april 2025 - 10:00-17:00u
Nascholing  "Introductie in de Homeopathische geneeskunde"

​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Tijdens deze nascholing krijgt u een introductie in de fundamenten, methoden, mogelijkheden en grenzen van de homeopathische geneeskunde die als complementaire behandelvorm binnen de Integrative Medicine valt. De dag begint met een overzicht van de geschiedenis, basisbegrippen en verschillende behandel­niveaus van homeopathie. Vervolgens wordt vanuit een wetenschappelijk perspectief het concept van hormesis en de werkingsmechanismen, zoals potentiëren, toegelicht. Er wordt ingegaan op de indicaties waarbij homeopathie effectief kan zijn, ondersteund door resultaten uit positieve gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT’s). Met deze wetenschappelijke basis kunnen artsen weloverwogen beslissen of homeopathische interventies het welzijn van de patiënt kunnen bevorderen en of doorverwijzing naar een homeopathisch arts passend is. De dag wordt afgesloten met casuïstiek, waarbij deelnemers leren hoe aandachtige communicatie en de uitgebreide anamnese bijdragen aan de effectieve toepassing van homeopathische geneeskunde waarbij de mens als geheel centraal staat.

Nascholing

12 april 2024 - 10:00-17:00u 
Nascholing  "Epigenetica en oncologie"
​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Tijdens deze nascholing wordt ingegaan op welke bijdrage diverse factoren spelen bij de oncogenese, zoals leefstijl en de invloed van omgevingsfactoren, epigenetica en stress. Dit inclusief de theoretische basis met als voorbeeld de behandeling van een hematolo-oncologische patiënt. Wat zijn risicofactoren, wat zijn modificeerbare factoren en hoe kan dit ingezet worden naast de conventionele behandeling. Dit met informatie uit onderzoek van genetische vorm van kanker het Lynch syndroom. Hierbij worden de aanbevelingen van het WKOF betrokken. Op welke velden kan de patiënt betrokken worden voor eigen inbreng in een model van shared decision making waarbij door patiënt beïnvloedbare factoren worden belicht. Tijdens de workshop wordt aan de hand van casuïstiek thematiek behandeld ter voorbereiding van inzet in de dagelijkse praktijk.
Nascholing

24 mei 2025 - 10:00-17:00u
Nascholing  "Integrale geneeskunde in de antroposofische (huis)artsenpraktijk"

​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Tijdens deze nascholing maakt u kennis met de fundamenten, methoden, mogelijkheden en grenzen van antroposofische geneeskunde, een complementaire behandelvorm binnen de Integrative Medicine. De dag begint met een introductie van de basisprincipes, waaronder het drie- en vierledig mensbeeld, die in de diagnostiek gebruikt worden. Er wordt uitgebreid ingegaan op de wetenschappelijke onderbouwing van de verschillende therapieën die binnen de antroposofische geneeskunde worden toegepast. Sommige van deze therapieën zullen tijdens de nascholing gedemonstreerd worden. Door middel van casuïstiek wordt geïllustreerd hoe antroposofische behandelingen kunnen worden ingezet bij diverse ziektebeelden, zodat u weloverwogen kunt beslissen of doorverwijzing naar een antroposofisch arts of therapeut passend is. Daarnaast worden praktische handvatten aangereikt voor het selecteren van de juiste zorgverlener binnen dit vakgebied. De nascholing legt ook nadruk op de preventieve aard van antroposofische geneeskunde, waarbij zelfzorg en het bevorderen van gezonde leefgewoonten centraal staan, evenals de rol van het individu in het eigen genezingsproces.

Nascholing

24 mei 2024 - 10:00-17:00u 
Nascholing  "Bewustzijn, spiritualiteit en verbinding"
​Locatie: Conferentiecentrum Woudschoten te Zeist

Tijdens deze nascholing neemt de deelnemer kennis van het extensieve onderzoek naar bijna-dood ervaringen van cardioloog Pim van Lommel. Exemplarische casussen zullen aanduiden hoe mensen die klinisch dood zijn een bijna-dood ervaring kunnen hebben. Tijdens de lezing wordt er ingegaan op een andere visie op de relatie tussen hersenen en bewustzijn dan de algeheel geaccepteerde materialistische visie. 
In de workshop staat het (zelf)onderzoek centraal hoe wij als artsen ons verhouden tot de dood. Artsen houden zich bezig met gezondheid en ziekte. In het verlengde hiervan liggen leven en dood. Dát we dood gaan is voor elke mens een zekerheid. Hoe lang de weg daarheen is, en hoe die weg eruit ziet, is het resultaat van een krachtenveld dat niet geheel te overzien is, ondanks dat we dat wel proberen met statistieken of een prognose. Bij ons artsen ligt de uitnodiging om ons te begeven in dit krachtenveld.